2020. máj 06.

A Sziklakapu, Európa legnagyobb homokkő hídja

írta: VivaldiTravel
A Sziklakapu, Európa legnagyobb homokkő hídja

Évek óta népszerű programunk aCsehország természeti csodái nevű kirándulás, melynek során négy nap alatt próbálunk utasainknak ízelítőt nyújtani a cseh vidék legszebb, legismertebb látnivalóiból. Persze négy napba nyilvánvalóan nem fér bele minden természeti szépség, ezért igyekeztünk a legismertebb, legnépszerűbb turisztikai célpontokat egy csokorba gyűjteni, és csoportjainkkal bejárni.sziklakapu_012.JPGLátványos várak, kastélyok meglátogatása mellett az ország lenyűgöző természeti szépségei is szerepelnek a programban, így a kirándulás egy napján ellátogatunk a német határhoz közeli Cseh-Svájc Nemzeti Parkba, ahol egész napos túrát teszünk az Európa-szerte híres Sziklakapuhoz, majd onnan a Kamenice-patak szurdokába.

A Cseh-Svájc Nemzeti Park Csehország északi határvidékén található, melyet nyugatról az Elba (csehül Labe), északról a német határ határol, keletről és délről pedig fokozatosan mezőgazdasági területekbe megy át. A nemzeti park 200-300 m vastag homokkőből, alatta pedig gránitból épül fel, amely nem engedi át a vizet, ezért a homokkő fokozatosan elporlad.

A nemzeti parkba tervezett kirándulás legmegfelelőbb kiindulópontja Hřensko, innen a legnépszerűbb túracélpontok jól megközelíthetők. Számos túralehetőség kínálkozik errefelé, jó minőségű és jól jelzett turistautakkal, megfelelő információkkal. Cseh-Svájc ideális célpontja a viszonylag könnyű túrák kedvelőinek, kis szintkülönbség mellett gyönyörű homokkő sziklák alatt vezetnek a kényelmes erdei utak, csend és nyugalom várja itt a túrázókat.
Hřenskotól északkeletre található a Sziklakapu (Pravčická brána, 447 m), Európa legnagyobb homokkő hídja, a Cseh-Svájc Nemzeti Park szimbóluma és egyben leglátogatottabb pontja. A homokkő sziklaív magassága 26,5 m, hosszúsága 16 m, az ív minimális vastagsága 2,5 m, a kapu legkisebb szélessége 8 m.sziklakapu_001.jpgTúránk az Elba partjáról indul. A települést magunk mögött hagyva aszfaltozott közúton érjük el a Három-forrás elágazást, majd az erdőben vezető úton tovább haladva hamarosan megérkezünk a Sziklakapuhoz.sziklakapu_002.jpgA Sziklakapu melletti - a sziklahídra a legszebb kilátást biztosító - kilátópontra meredek lépcsőkön át vezet az út. A Sziklakapu első írásos említésével már 1410-ben találkozunk, igaz akkor „Grosses Tor” néven említették, utalva ezzel is nagyságára. Mai cseh elnevezése a német Prebischtor névből származik, melyet a legenda szerint egy hajdan itt élő Prebisch nevű remetéről kapott.sziklakapu_003.JPGA Sziklakapu lábánál egy hangulatos, 1881-ben épült, vendéglő is található.sziklakapu_006.JPG A XX. sz. második felében az egyre nagyobb számú turistáknak köszönhetően a homokkőhíd felső részén erős, végső esetben a sziklakapu megsemmisülését eredményező erózió lépett fel, majd 1982-ben repedéseket észleltek a sziklahídon, ezért azóta a turisták nem mehetnek fel a sziklahíd tetejére.sziklakapu_008.JPGA Sziklakaputól szép sziklafalak alatt vezető kényelmes gyaloglással jutunk el a Mezni Louka nevű kis turistatelepre, majd egy hosszú, jól kiépített lépcsősoron ereszkedünk le a Kamenice-patakhoz.sziklakapu_010.JPGA patak túlsó partján jobbra fordulunk, és a Kamenice-patak sziklás szurdokában megyünk tovább, majd hamarosan elérjük annak kiszélesedő részét. A homokkő aprózódása következtében létrejött kanyonban a sziklák több helyen közvetlenül a vízbe süllyedtek, ezeken a szakaszokon csónakok helyettesítik a túraösvényt. Természetesen mi is csónakázással folytatjuk a túrát, melyhez külön belépőt kell váltani. Ezt követően egy kis ringatózás vár ránk a szurdok vízzel feltöltődött szakaszán, miközben a csónakot irányító tutajosok bemutatják a szurdok legszebb sziklaformációit, láthatunk többek között egy különleges, csak időszakosan működő vízesést, Ausztrália leghosszabb fáját, egy sziklacsaládot és több más, állatokra és emberekre emlékeztető sziklaformát.sziklakapu_011.JPGA csónakázás a patak alsó részén kialakított duzzasztógátnál ér véget, ezt követően továbbra is a szurdok meredek, gyakran függőleges sziklafalai alatt folytatjuk a túrát, melyek 50-150 méterrel emelkednek a patak fölé, majd az alagutakkal izgalmassá tett utolsó szakaszt magunk mögött hagyva érkezünk vissza túránk kiindulópontjára, Hřenskoba.

A közepesen nehéz, két túravezetőnk által vezetett túra teljes távja kb. 18 km, a szintkülönbség 570 méter, menetidő a forgalomtól, életkortól és felkészültségtől függően 7-8 óra.

Aki a fenti sorokat olvasva kedvet kapott ehhez a túrához, látogasson el honlapunkra, és bátran jelentkezzen a járványveszély elmúltával újra induló kirándulásunkra!

A mielőbbi találkozásban bízva sok szeretettel várjuk volt és leendő utasainkat:

Nagy Árpád

sziklakapu_005.JPG

sziklakapu_009.JPG

Szólj hozzá