2020. máj 19.

Az igazi Nápoly

írta: VivaldiTravel
Az igazi Nápoly

Nápoly egykori királyi fővárosát imádod vagy menekülnél belőle. Semleges vélemény nincs. A házakról pereg le a festék, minden patinás, de még érezni, hogy hajdan királyok laktak errefelé.  italy-2940134_1280.jpgA város saját lélekkel bír, egy életérzés. Nápolyinak születni kell. A folyton kiabáló emberek, a motorbiciklik, a házhoz szállított istenien illatozó kávé, a pizza árusok előtti őskáosz, az egészséges egoizmus, a nagyon erős családi és baráti kötelék éltetik ezt a várost.

Indulás előtt Kovács Ági helyi idegenvezetőnkkel „levetkőztetjük” a csoportot, értékes óra, arany nyaklánc, fülbevaló megy a zsebbe. Miért kell nekünk egyáltalán leszállni a buszról?- kérdezik többen. Azért, hogy megérezzük a város különleges lüktetését, mintha nem is Európában járnánk.

Elsőként a Posilippo domb kilátójáról ismerkedünk a környékkel. A Nápolyi –öbölben jachtok és csónakok százai, velünk szemben a Vezúv kúpja, középen a Tojásvár. Ha jó az idő Sorrentóig is ellátni.  Már várnak minket Nápoly kisvállalkozói, a mozgóárusok a helyi „corno” azaz szarv talizmánokkal: magadnak nem veheted, csak ajándékba kaphatod, nem, nem paprika, hanem szarv, szemmel verés és balszerencse ellen védi a tulajdonosát. Teheted láncra, pénztárcába, mindenhol a hasznodra lesz.  A nápolyiak vakon bíznak az erejében.naples-5162632_1280.jpgInnen irány a belváros. A klasszikus látnivalók után, mint Anjou Várimage00008.jpegKirályi palota, Népszavazás tér, Operaház, elsétálunk a Gambrinus kávézó műintézménye mellett. Szemben az Umberto Galériából a frissen sütött sfogliatella illata árad, de mi nem csábulhatunk még el az isteni helyi süteménytől.image00011.jpegIrány Spaccanapoli!image00004.jpegAz ősi Neapolist görög gyarmatosítók alapították, majd fontos római kikötővárossá vált. Ezt bizonyítja a sakktáblaszerű szerkezete és a földalatti katakombákban található római romok. .. ebben az utcában az egykori amfiteátrumra épültek rá a középkori házak, a Szent Lőrinc templom alatt ott a római fórum, a piac, a pékség, a lakóházak. Az ókori város főutcája ugyanolyan látogatott, mint hajdan, csak 10 méterrel magasabban, a mai történelmi negyed szintjén.

A legfinomabb pizzát pénztárca módra készítik itt. Nem az ára miatt hívják így, bár igen gazdaságos, hanem a szervírozás az, ami egyedivé teszi: a frissen elkészült margherita pizzát négybe hajtva kapjuk elvitelre, leülni sem kell az elfogyasztásához. Nincs is hova, hiszen a pizza készítők szakszervezete által felügyelt utcai pizzaárusok csak egy előkészítő pultból, kemencéből és kasszából állnak. 

Ezen a környéken találhatók a város legszebb templomai, a jezsuita Gesu Nuovo pazar barokk kiképzésévelimage00006.jpegés a kedvencem, a Santa Chiara kolostor.image00013.jpegÖrökösödési problémák miatt apácának adott nemesi lánygyermekek éltek itt, akik, mivel nem hagyhatták el a kolostor területét, egy saját Nápolyt álmodtak meg maguknak a kézzel festett egyedi kerámiákon, amelyek az udvart borítják.image00014.jpegLátogassuk el Nápoly egyik leghíresebb utcájába, a via San Gregorio Armenoba is.  Sikátoros, zegzugos belső udvaros házak mindkét oldalon, az üzletek egyben műhelyek is, ugyanis itt készítik a világ legszebb betlehemi szobrocskáit. Néhány éve a Dolce&Gabbana nagyszabású nemzetközi divatbemutatót is tartott itt, természetesen Sophia Loren védnökségével. Az utca hangulata teljesen magával ragad minket.img_4583.jpgA városnézés után szó szerint édes a szabad idő, szinte kötelező elnyalni egy igazi házi készítésű fagyit, enni egy babá-t vagy egy sfogliatellát, inni egy caffé cremát.img_6350.jpg

img_4579.jpgA legjobb espressót szintén ebben a negyedben ihatod egy olyan bárban, ahol közben a futball óriáshoz, Maradonához is imádkozhatsz a neki berendezett oltár előtt.  A helyiek istenítik őt, természetesen tiszteletbeli nápolyivá is választották.img_8113.jpgNápolyt látni és meghalni? Ugyan! A sólymok, a rendőrség speciális, csak itt működő alakulata árgus szemekkel vigyáz ránk. Jókötésű férfiak, akik kismotorról pásztázzák a tömeget és szinte rárepülnek a rosszfiúkra.image00003.jpegNápoly kitaszít, ha fanyalogsz, de keblére zár, ha beengeded őt a szívedbe. Egy olyan város, amit nehéz elfelejteni. Nézze meg velünk és hagyja, hogy Nápoly Önt is elvarázsolja: Dél-Itália kincsei: Sorrento, Nápoly, Capri

Mison Andrea idegenvezető

98347360_3715034055175519_3065536863184879616_n.jpg

 

Szólj hozzá