2020. ápr 27.

Capri Blu - idegenvezetőnk szemével

írta: VivaldiTravel
Capri Blu - idegenvezetőnk szemével

Capri, a Nápolyi-öböl krokodilfej formájú szigete több ezer kékkel bír. Ahogy csónakunk szeli a hullámokat, türkizcseppeket és aquamarin fodrot hagyunk magunk után. Csak a luxusjachtok és a csónakok sziluettje töri meg a mozdulatlan kékséget. A tenger milliónyi árnyalata szinte beleég az ember retinájába. Ehhez képest az ég kékje megint más a vele kontrasztban álló sziget bujaságával... ciklámenszínű bougainvilleák, nappal szende jázmin, óriásira nőtt leander fák, hófehér házak. És az illat… nehéz, fűszeres, mámorító... Ezt a szigetet nem lehet nem szeretni. 

image00008.jpeg

Piano di Sorrento, ahol a szállásunk is van, nagyon szerencsés helyen fekszik, csak lesétálunk a partra és hajónk 30 perc alatt az álmok szigetére repít minket.

Capri a gazdagok játszótere – mondják. Nem véletlen: szinte nincs olyan luxus márka, ami ne tartana fent boltot Capri városában. Nappal minden kihalt, józan ember nem is érti, miért vannak nyitva az üzletek. Ahogy véget ér a nap, amikor mi turisták, teli csodálatos élménnyel, hajóra szállunk, akkor kezd ébredezni a környék. A sziget körül lehorgonyzott hajók elegáns lakói beveszik Capri városát.  Soha sem tudhatod, kivel futsz össze a bárokban. A szigeten kapható saját márkájú luxus órák, táskák, parfümök az esztétikai élményen kívül a nyár varázsára, a sziget csábítására emlékeztetik a vásárlókat.

Evvel szemben Anacapri, a sziget magasabban fekvő városa igazi vidéki hangulatot áraszt. Minden talpalatnyi föld meg van művelve, az üzletek nem hivalkodóak miközben Axel Munthe villája felé sétálunk. A Monte Solaro csúcsára érkező egyszemélyes libegőn ülve megint más aspektusból láthatjuk a szigetet, mintha magunk is sirállyá váltunk volna. Tiszta időben nemcsak a Sorrentói-félsziget és a szállásunk, hanem a Nápolyi–öböl és a Vezúv is látható. Fantasztikus élmény.


image00004.jpegKovács Ági helyi idegenvezetőnk, barátnőm egész nap kimeríthetetlenül intézkedik, magyaráz, ajánl, segít, etet-itat minket. Minden sarkon üdvözlik őt a helyiek, hiszen már ő is capriotának számít.

A szigeten való közlekedés felér egy többszörös vidámparki élménnyel, a helyi minibuszok centiméterekre hajtanak el egymás és a falak mellett. A "Mammamia út" felejthetetlen élmény, sokunknak elakad a szava a látványtól vagy a mélységtől.

És a kertek... Augusztus kertje Capri városában vagy a svéd orvos villájának kertje... én így képzelem tündérországot.

Capri, alig várom, hogy újra lássalak, ezt kívánom a sziget szerencsetalizmánjától, Szent Mihály harangjától is.

Ha Ön is kedvet kapott, jöjjön velünk és nézze meg ezt a csodálatos szigetet az alábbi programunk részeként:  Dél Itália kincsei

Mison Andi image00033.jpeg

Szólj hozzá